Hur förklarar man det uppenbara?

Lillgrabben frågade mig häromdagen vad tre gånger fjorton var? Fyrtiotvå, hur så? Han misstrodde mig stenhårt, hur kan man bara räkna ut något sådant. (Jag hade nog också varit skeptisk när jag gick i första klass!)

Jag förklarade att det ju är samma som sex gånger sju och att det ju är just fyrtiotvå. Men jag såg att tvivlen kvarstod.

Just hur gör man när man när man förklarar det uppenbara? Vad gör man när människor inte ser verkligheten framför ögonen?

Vi håller just nu på att ta in hundratusentals och åter hundratusentals människor från länder som präglas av våld, där människor löser konflikter med våld, där relationerna mellan män och kvinnor definieras av våld. Det borde vara uppenbart att när man tar hit människorna tar man också med deras beteende men det finns uppenbarligen människor som tror att beteenden inte följer med människor bara för att de lämnar det geografiska område människorna växt upp och formats i.

Så hur förklarar man det uppenbara? Hur når man fram till människor som bestämt sig för att inte förstå?

Om vi inte klarar den uppgiften kan vi säga adjö till den civiliserade världen.