Man kan ha mångkultur utan massinvandring

Just nu befinner jag mig i Tallinn. En stad ungefär lika stor som Göteborg men med något färre invandrare än genomsnittlig svensk busstation. Enligt all politiskt korrekt dagstidningslogik borde alltså Tallinn vara kulturfattigt och urtråkigt?

Glöm det.

Tallinn är en sprudlande stad med all världens kök och klubbar och uteliv som lockar till sig turister från massor av länder. Gillar du till exempel sushi? Glöm Sverige och kom hit. Över huvud taget får man sig till livs asiatisk mat av fantastisk kvalitet. Eller besök någon av de bästa italienska restaurangerna utanför Italien självt. Urvalet är i praktiken ändlöst för nya restauranger öppnar fortare än du hinner äta dig igenom de gamla.

Den enda slutsats man rimligtvis kan dra är att kulturberikning, riktig sådan och inte den ironiska form man oftast pratar om i Sverige, inte har något att göra med hur många individer man tar in från en och samma plats.

Ganska självklart egentligen.

Det finns säkert fler skäl till att Tallinns kulturliv blomstrar. Ett skäl jag kan tänka mig är att det inte går att luta sig på några bidrag för att leva ett bekvämt arbetsfritt liv. Lite som Sverige fast tvärt om.

Jag hoppas att länderna i det gamla öst lär av våra misstag och inte gör om dem. Att komma tillbaka efter decennier av ockupation har på många sätt gått mirakulöst fort. För oss att att reda upp sviterna efter decennier av massinvandring kommer sannolikt att ta mycket längre tid.